20-те години на 20 век. Чикаго, Илинойс, Съединените американски щати. В разгара на Сухия режим, въведен в страната няколко години по-рано, градът на практика е управляван от мафията. Кървавите гангстерски войни за контрол на дистрибуцията на алкохол са всекидневие. Престъпният синдикат е в основата на изнудвания, незаконен хазарт, проституция, корупция и убийства.

Една фигура от подземния свят обаче се превръща в истинска звезда. Мнозина го наричат "новия Робин Худ", но всъщност той е човекът зад могъщата групировка, която управлява Чикаго. Той е Алфонс Габриел Капоне, по-познат като Ал Капоне - име, което предизвиква едновременно страх и почитание.

Но както повечето неща в живота - всяка монета има две страни. Такава е и историята на Ал Капоне. В спомените на неговата племенница Диърдри Мари съществува само едрият чичо, който я учи как се правят най-добрите италиански спагети.

"Винаги, когато Ал беше вкъщи, имаше въоръжена охрана на предния и задния вход, както и по улицата. Като малко дете съм се чудила и баба ми винаги им изнасяше храна, докато ядяхме. Тогава започнах да се чудя какво става. А аз като вляза вкъщи, бях малката принцеса - бях първото момиче в семейството - и ми позволяваха да правя каквото искам. Започнах да разпитвам баща ми по въпроса и той все ми шъткаше, да не се притеснявам, някой ден щял да ми разкаже. Но имах съмнения, че нещо е различно в семейство Капоне", спомня си Диърдри Мари Капоне, племенница на Ал Капоне и добавя пред bTV:

"Обикновено ме питат какъв беше Ал - аз бях малка, за мен това беше чичо ми, седях му в скута, гледах го облечен като дядо Коледа, раздаващ подаръци. Беше великодушен човек, забавен. Дядо ми Ралф беше по-голям брат на Ал и негов бизнес партньор. Всъщност той ръководеше дейността, но беше затворен човек, предпочиташе да не е в светлината на прожекторите, докато Ал обичаше да е център на внимание. Имаше разлика в личностите и затова Ал искаше дядо ми да ръководи нещата. Ал беше преговарящият, политиците ходеха при него, когато искаха някой да спечели, а Ал им го гарантираше. Такива неща се случваха, а Ал беше много добър в това".

Embed from Getty Images

Да носиш фамилията Капоне не е лесна задача. Още в юношеските си години Диърдри сменя името си, но въпреки това не успява да прикрие семейната връзка с обявения през 20-те години на миналия век за обществен враг №1.

"Пораствайки в Чикаго с фамилията Капоне, на децата им беше забранено да си играят с мен. Никога не съм празнувала рожден ден, защото никой не можеше да дойде. Баща ми също не успя да покаже пълния си потенциал, защото всички имаха предубеждения спрямо него като един Капоне. Беше много трудно. Когато се омъжих, си смених името и напуснах Чикаго за Минесота, буквално започнах живота си от начало. А междувременно ми се родиха 4 деца. Никога не им бях разказвала какъв е произходът им, защото детството ми беше толкова болезнено, толкова пъти съм се ядосвала на Бог, че съм се родила Капоне, че буквално го крих".