Речникът "Мериам-Уебстър" включи термина "втори джентълмен" за описание на ролята на Дъглас Емхоф - съпруга на американския вицепрезидент Камала Харис.

Определението на новия термин е "съпруг или мъж, партньор на вицепрезидент или вторият управляващ в държава или юрисдикция".

Емхоф, който е адвокат, е "първият втори" джентълмен в САЩ. Той е и първият втори член на семейство от еврейски произход в Белия дом.

Вижте снимки на Камала и Дъглас >>

"Може да съм първи, но няма да съм последен", написа Емхоф в Twitter до препратка към съобщението за новия термин.

"Мериам-Уебстър" посочва, че терминът е използван за първи път през 1976 г. Няколко партньори на губернатори досега са били щатски джентълмени.

Снимка: Getty Images

"Терминът не е нов, но най-накрая е достатъчно разпространен, за да отговаря на критериите ни за вписване", обясняват от речника.

В деня на встъпване в длъжност на президента Джо Байдън, Емхоф каза, че за него е "чест да бъде първият съпруг на американски президент или вицепрезидент", припомня БТА.

"Но аз винаги ще помня, че поколения жени са били в тази роля преди мен - често без голямо признание. Аз ще градя именно на постигнатото от тях като Втори джентълмен", написа той в Twitter на 21 януари.

Камала Харис, първата жена на длъжност вицепрезидент в САЩ, се омъжва за Емхоф през 2014 г.

Снимка: Getty Images