Ново проучване разкри, че "змийската кожа", която е суха, опъната и пада като люспи е най-голямото притеснение на жените през зимата. Това показва анкета на 1000 представителки на слабия пол, от които цели 90% се опасяват за състоянието на кожата си през мразовитото време.

Една четвърт от тях страдат от заболявания като чувствителна кожа, сухота, особено в областта на коленете и лактите. Друг проблем е т.н. "пилешка кожа", която поради липсата на слънчеви лъчи става почти синкава.

Малко под половината от жените изпитват по-сериозни проблеми на кожата като сърбеж и болки, а при 15% се появява екзема. Това се дължи главно на ниската влажност на въздуха и студения вятър, които имат изсушаващ ефект върху кожата. Често се опитваме да се стоплим с горещи радиатори, пареща вана или душ, които буквално изсмукват влагата на кожата ни.

Какви трябва да бъдат грижите за кожата през зимните месеци:


Почистване
- важен в зимните месеци е избора на подходящ почистващ продукт. При суха кожа на лицето е подходящо да се използва почистващо козметично мляко, а при по-мазна кожа – измивна пяна. Ако използвате тоник, важно е той да не е на спиртна основа, за да не засилва дехидратацията на кожата.

Ексфолиране -през зимните месеци този процес спомага за отделянето на мъртвите клетки от повърхността на кожата и разкрива по-свежа и жизнена повърхност.

Хидратиране - продуктите от летните месеци вса напълно неподходящи за поддържане на кожата през зимата. Те трябва да бъдат заменени с по-богати и плътни продукти, които да защитават от вятъра, сухия въздух и ниските температури. Продуктите за зимата са на базата на масла (масла от бадем, авокадо, минерални масла), а не на водна основа.

Слънцезащита - използването а слънцезащитен крем през зимните месеци е толкова важно, колкото и през летните. Редовното нанасяне на фотозащитен крем намалява честотата на  изгарянията и риска от развитие на злокачествено заболяване на кожата.