Проверки вървят и в момента, като се очаква в края на октомври да бъдат направени нови масови инспекции, каза за Topnovini.bg Димитър Михайлов, изп. длъжността началник отдел на Инспекцията за държавен технически надзор в Южна България.

Целта на проверките е да се предотвратят евентуални опасности.

При последната мащабна акция в Бургас са проверени 44 асансьора, като 18 от тях са спрени заради риск от злополука.

В цяла Южна България "под лупата" на осемте екипа от Агенцията за технически надзор са попаднали общо 184 съоръжения.

Констатирани са редица нередности, като най-сериозни са неработещо устройство за контрол на товара. Открити са и напукани захранващи кабели.

„Това може да доведе до инцидент, ако даде на късо кабелът. Има случаи, при които асансьорни техници алармират, че при напукан кабел залепват две жила и асансьорът тръгва при отворена врата. Човек спира на етажа и в момента, в който слиза, асансьорът може да тръгне. Това е доста опасно, една от най-опасните неизправности”, обясни Михайлов.

В обсега на проверките са попаднали най-вече асансьори в жилищни сгради, не са пропуснати обаче и институции.

„Правени са проверки в болнични заведения, в началото на тази година имаше акция, при която има констатирани неизправности. Те обаче вече са отстранени и асансьорите са пуснати в експлоатация”, каза Михайлов.

Спрян от експлоатация със заповед на шефа на Инспекцията за Южна България е и асансьорът в поликлиниката в Бургас, където жена пострада тежко и се размина по чудо на косъм със смъртта.

„Това е подемник, за него има заповед за спиране, докато не се изпълнят изискванията за безопасност”, уточни Михайлов.

Глобите за нарушения по отношение на изправността на асансьорите варират от 100 до 2000 лева в зависимост от тежестта му.

Ако е системно, може да се стигне до отнемане на удостоверения или лицензи на фирми за поддръжка или надзор на асансьори.