Споразумението за инициативата е между Общината и фондация "Международна социална служба-България", партньор е Районен съд - Бургас.

Двете нови услуги се наричат "Информационна програма за родители" и "Контактен център за деца и родители".

Те се предоставят от Община Бургас в Центъра за обществена подкрепа /ул. "Дрин" № 9/.
Чрез тях се разширява наборът от услуги в подкрепа на децата и семействата от общността.

Информационната програма цели да подпомогне родителите преди, по време или след раздялата или развода помежду им, като разглежда влиянието върху децата и предоставя съвети и подкрепа как родителите могат да им помогнат да се справят със своите чувства и реакции в тази ситуация.

На 21.10.2014 г. /вторник/ от 13.00 до 17.00 часа ще се състои първата групова среща на участниците в информационната програма.

За допълнителна информация и записване може да се свържете със специалисти от ЦОП /тел. 056 53 04 05; [email protected]; Бургас, ул. "Дрин" № 9/.

Контактният център за деца и родители е първият по рода си в страната.

Той представлява неутрално и физически сигурно място, където децата на разделени семейства могат да прекарват времето си с родителя, с когото не живеят, а понякога и с други членове на семейството.

Контактният център поставя на първо място потребностите на децата.

Услугите му са насочени към родители в процедура на раздяла или развод, а също и след тяхното настъпване, при които има различни проблеми: не могат да се споразумеят как да протичат контактите; няма къде да се провеждат срещите на детето с родителя, с когото не живее; има прекъсване на контакта; съществуват опасения за благосъстоянието на детето по време на срещите; родителят, с когото детето не живее, има интелектуално/физическо увреждане или психично заболяване, зависим е от алкохол и/или наркотици или има ограничени родителски умения; съществуват неизкореними конфликти между родителите, засягащи децата; има история на домашно насилие.

Услугите са разработени от Фондация " Международна социална служба - България" в рамките на проект "Правосъдие - приятел на детето".

Проектът се финансира от фондация ОАК и Българо-швейцарската програма за сътрудничество и се изпълнява съвместно с фондация "Детски правен център - България".

В рамките на проекта в сградата на Районен съд - Бургас са обособени и оборудвани "Стая за деца" и съдебна зала, предназначени за изслушване на деца по съдебни производства, свързани със семейни и граждански спорове.

Основната цел на проекта е да се осигури спазване на правата на детето преди, по време и след приключване на съдебното производство в областта на гражданското правораздаване чрез въвеждане на минимални стандарти, които гарантират правосъдие - приятел на детето.

Насочването на родителите към услугите може да става от Районния съд, Отдела "Закрила на детето", адвокати, професионалисти, работещи с деца, училища и др. Резултатите от тях ще бъдат представени на Агенцията за социално подпомагане и Висшия съдебен съвет, с оглед въвеждането им и в други общини и съдебни райони в страната.