Писаните са много независими същества и често си остават дълбоко неразбрани, твърди д-р Гари Вайцман, автор на новата книга, озаглавена "Как да говорим котешки".

В своята творба той се опитва да ни обясни какво държат да споделят с нас пухкавите ни любимци. По-обиграните котки могат да издадат 16 различни мяукания, които са предназначени само за хора, за да ги чуят. Те подсказват, че е дошло време за храна, за тоалет, за излизане и много рядко тези звуци са предназначени за себеподобни, пишат от БТА. Това е така, защото котките са се научили да извличат ползи от хората, когато им мяукат.

Смисълът на изсъскването и на одраскването не се нуждае от обяснение, но котките могат да общуват и по по-изискан начин със своите опашки и очи.

Бавното мигане
е равносилно на намигване между двукраки приятели. То означава също целувка от страна на котките.
Изпъването на опашката
съответства на ръкостискането при хората. По този начин котката иска да ни подскаже, че е щастлива, че ни вижда.
Дори движенията на ушите и мустаците имат смисъл.
Ако ушите на котките са прилепнали, стойте надалеч, тогава са изплашени и могат да ви направят беля. Или се готвят за бой.
Когато писаната е щастлива, нейните мустаци стърчат естествено и перпендикулярно на муцуната. Те са два пъти по-дебели от човешкия косъм и растат десет пъти по-надълбоко, като дават много важни указания в най-различни ситуации.