Плуващи роботи риби ще циркулират в кръвоносната ни система. Разработени са от инженери от Калифорнийския университет в Сан Диего, а размерите им се равняват на дебелината на човешки косъм.

За създаването на това ново поколение миниатюрни роботи е използвана свръхусъвършенствана технология за триизмерно принтиране. Прототипът на робота риба е с дебелина 30 микрона и дължина 120 микрона, а опашката му съдържа платинени наночастици. Когато е поставен в разтвор на водороден пероксид, платинените наночастици предизвикват отделяне на газ. Това позволява на микроробота да се движи, пишат от БТА.

След това движението му може да бъде ориентирано с помощта на магнити благодарение на наночастиците от железен оксид в главата му. Учените освен това вкарали наночастици от полидиацетилен в тялото му. Свързвайки се с токсини в разтвора, подобни на онези в пчелната отрова, молекулите полидиацетилен ги унищожават и същевременно излъчват червена флуоресцентна светлина, която позволява да се следи дейността на микроробота.

Приложенията за тези миниатюрни роботи са многобройни, в частност в биомедицинската област. Някои от тях вече бяха тествани във вътрешността на жив организъм. Една от възможностите е капсулирани лекарства да бъдат вкарани в микророботите, които да ги транспортират до мишената им.