Здравните служби в Хелзинки съобщиха, че финландски турист може да се е заразил с вируса зика след посещение на Малдивите. Петима португалци пък са се заразили след посещение в Бразилия, съобщават от БНТ. Жител на американския щат Вирджиния, пътувал в чужбина, е дал положителна проба за предавания от комари зика, но според здравните служби той не застрашава другите жители, тъй като сега във Вирджиния не е сезонът на комарите.

Ваксина или лечение на заболяването, причинено от вируса, все още няма, но американският президент Барак Обама подчерта необходимостта от ускоряване на изследванията за разработване на по-достъпни тестове, ваксини и лечение.

През ноември ви съобщихме за научното откритие, че рязкото нарастване на броя на новородените в Бразилия с признаци на микроцефалия се дължи на това, че по време на бременността някои майки са страдали от болест, предизвикана от вируса. Според учените най-голяма заплаха крие заразяването през първите три месеца от бременността.

Микроцефалията представлява вродена малформация, при която обиколката на главата на детето изостава двукратно под нормата за съответната възраст. Голямата фонтанела е малка или се затваря по рано. По-малък е размерът на главния мозък. Всичко това може да доведе до умствена изостаналост, невротични отклонения, нарушения на слуха и зрението. Преносител на вируса зика са комарите от вида Aedes aegypti, които разпространяват също треската денге.