Ползвайки услугите на стотици доброволци, Surfrider през 2015 г. извърши първото преброяване на отпадъците, които замърсяват плажове, брегове, океани и морското дъно, в рамките на инициатива, която цели да се съберат и анализират данни за цяла Европа.

"8 милиона тона отпадъци ежедневно се изхвърлят в океана. 80% от замърсяването се дължи на човешка дейност и има ужасяващи последствия върху биоразнообразието и околната среда", заяви ръководителят на организацията Жил Асенжо.

Пластмасата съставлява над 80% от отпадъците на повечето от изследваните 5 обекта. На плажа Буруменди в Мутрику в Испания 96,6% от събраните отпадъци са от пластмаса и полистирол, докато на плажа Бар в Англе в Южна Франция и на плажа Порсмилен в областта Бретан това се отнася съответно за 94,5% и 83,3% от събраните отпадъци. За сметка на това на плажа Мургита в Сан Себастиан в Испания едва 61% от отпадъците са от пластмаса и полистирол, а на плажа Инпернупе в Сумая в Испания 47,9% от отпадъците са от стъкло и 29,1% - от пластмаса и полистирол.