Лято е и плажът става все по-очаквана и желана локация. Но понякога това може да се превърне в истински неприятно преживяване. Ако задържате вода в крайниците и ви се подува корема, например.

Е, има и щастливци, които могат да изпият 2 литра сода и да имат пак плосък корем, но по-големият процент от населението страда от по-чувствителна храносмилателна система. Ако и вие сте един от тези хора, то следващите съвети ще са ви от помощ.

„Не“ на газираните напитки
Много пъти е казвано, но да кажем сега и ние - всички газирани напитки разширяват корема, тъй като освобождават въглероден диоксид в храносмилателния тракт.

Не на алкохола
Особено шампанско и бира – съдържат въглероден диоксид и ферментирали въглехидрати. Последните са известни с това, че причиняват газове и подуване. Хората имат различна поносимост, но проучванията показват, че прекаляването с алкохол води до подуване при всички хора и до задържане на вода в тялото. Има организми, при които дори и умерена консумация от едно питие на ден за жените и две за мъжете води до подуване.

Добавете мента или лайка към зеления си чай или водата
Ментата е с доказан облекчаващ ефект при подуване и е първа помощ за хората с много чувствителни стомаси, включително страдащи от синдрома на раздразненото черво. Чаят от лайка има отпускащо действие и с него се борим срещу подуванията и газовете. Зеленият чай е естествен диуретик, подтиска апетита и дава енергия. Прекрасно питие е за плажа, но и с него не трябва да се прекалява - в повече количества води до подуване на корема също.

„Не“ на огромните количества сол
Повече солени храни и сол в напитките, и тялото ще започне да задържа повече вода. Сол има и в сладките напитки и храни! Добре е да се знае и да четете съдържанието на етикетите. Американската асоциация по храни и лекарства съветва да не се консумира повече от 2300 мг сол на ден. Това е една чаена лъжичка дневно.

Яжте повече храни, богати на калий
Това са авокадо, папая, манго, банани пъпеши. Калият е естествен диуретик, който ни помага да се освободим от излишната сол и течност и ни дренира максимално добре. Той е и в основата на всички лекарства срещу задържане на вода.

Избягвайте газообразуващи плодове и зеленчуци
Макар да са изключително здравословни, според чувствителността на стомаха трябва да се имат предвид и количествата изядени броколи, карфиол, краставици, гъби, лук, брюкселско зеле, артишок, аспержи, целина, ябълки, бобови, круши и праскови.
Правилото е: Храните съдържащи въглехидрати водят до газове, поради процесите на обработка на самите въглехидрати. А всяко газообразуване е съпроводено с разширяване на стомаха.

“Не“ на млечните храни (тук влиза за жалост и сладоледът)
Недостатъчното количество „лактаза“ или лошото усвояване на млечните води до лактозна нетолерантност, което означава, че тялото не може да усвои лактозата от сладоледа, млякото, сиренето и ни прави подути.

Включете храни, предотвратяващи образуването на газове
Моркови, тиквички, чушки, пъпеши, грозде, боровинки и неподсладени и несъдържащи химикали сушени плодове. По-малки купички от тези плодове ще ви заредят с енергия, като същевременно няма да имат негативен ефект.

Избягвайте захарта и въглехидратите
Тялото ви има свойството да заделя 500-700 г въглехидрати като глюкоген - това е резервното ни гориво. Част от глюкогена се съхранява в черния дроб, но повечето от него в мускулите. За всеки грам глюкоген, тялото задържа и 3 грама вода. Така че, когато ядете повече въглехидрати и захар, вие задържате повече глюкоген и три пъти повече вода.

Яжте ананас или пийте сок от ананас
Съдържа бромелаин  - храносмилателен ензим, помагащ при възпаления, и се ползва като добавка за подпомагане храносмилането.

Не дъвчете дъвки
Сорбитолът е вид подсладител, който в естествен вид се намира в плодовете. Синтезира се и по химичен път и се влага в дъвките. Сорбитолът се абсорбира по-бавно в тънките черва и при преминаване към дебелото черво се предизвикват газове.