Консумират я за закуска, като топла каша от целите зърна или каша от смляна на брашно елда, към която добавят или сирене и масло, или плодове и мед.
Днес се произвеждат и ядки от елда, по същата технология на производство като овесените ядки. Има хлябове от брашно от елда, макарони и различни видове паста от брашно от елда, пуканки от елда и т.н.. Здравословни алтернативи на крекери и солени или сладки бисквити се правят именно от елда. Използва се и в основата на пайове и торти. Във Франция отглеждат елда, заради меда, който се прави от нея.

В България елдата набира популярност през последните 5 години със засилване интереса към здравословно и разнообразно хранене. Започва да се поражда и интерес към отглеждането й, тъй като тя е изключително богата на полезни и ценни за човешкия организъм и здраве култури. Елдата с право е една от най-подходящите зърнени храни за активно спортуващи и хора, желаещи да се хранят питателно, и в същото време диетично. Много производители на детски храни я включват в състава на продуктите си.

Отглежда се лесно, непретенциозна култура е, дава добри добиви и не е необходимо да се третира с химикали, пестициди и т.н. Освен това не се поддава на генно модифициране.

Какво съдържа?
В 100 г сурова елда има 362 ккал, от които почти няма мазнини, протеинът е около 13 г,  въглехидратите около 70 г и фибри - 4 г. Елдата съдържа големи количества от всичките осем незаменими аминокиселини (лизин, левцин, изолевцин, метионин, триптофан, треонин, фенилаланин и валин) и липсва глутен в нея, което я  прави предпочитана за хората избиращи безглутеново хранене. Съдържа в себе си желязо, калций, кобалт, калий, фосфор, йод, мед, цинк, бор и други микроелементи.

Защо е полезна?

Намалява нивото на холестерол
Съдържа рутин, което е вещество, укрепващо съдовата стена.
Забавя процесите на стареене, защото е богата на флавоноиди.
Увеличава силата и издръжливостта и затова е ценна за спортуващите.
Благотворно влияе върху кожата, косата и ноктите.
Заболявания на нервната система, на черния дроб и зрението се повлияват положително след консумация на елда.
Стабилизира нивото на кръвната захар.

Народна медицина
Народната медицина използва в хранителния режим елдата в случаи на заболявания като хипофункция на щитовидната жлеза, хепатит, псориазис, гастрит и язва, запек, остеопороза, туморни образувания и др.
На пазара се среща сурова елда и бланширана. Съветът ни е да избирате суровата елда. Тя има бледожълт цвят, а бланшираната има кафяво-керемиден цвят, и е преминала високотемпературна обработка.
За да извлечете максимално полза от консумацията на елда, трябва да спазвате правила за приготвянето й. Знаем, че зърнените и бобовите култури е задължително да се киснат, за да се отстранят ензимните инхибитори, които, попадайки в организма, ни пречат да се разградят големите протеинови молекули. А неразградените протеини нанасят сериозни щети.

Правилото е, че 1 чаша елда се накисва между 8 -12 часа с 2 супени лъжици оцет в топла вода. Водата трябва да покрие културата и да има още малко вода за увеличаване на размера след киснене. Водата от накисването се изхвърля, изплаква се елдата и се слага да ври на бавен огън за около 10-15 минути, с не много количество вода.

Рецептите с елда са безброй, като включително може да замествате ориза в рецепти с пълнени чушки или в супи и гарнитури. Прекрасно се съчетава в ястие с кафяв или черен ориз, зеленчуци, риба, месо и др.