Проучването на специалисти от лондонския Импириъл Колидж, публикувано в "Lancet Diabetes and Endocrinology", е базирано върху данни за 792 000 души от 175 страни през 2012 г.

Изследователите са отчели увеличение на новите случаи на 18 вида рак, свързани с диабет и повишен индекс на телесната маса. Специалистите са установили, че хората с повишен индекс на телесната маса, които освен това страдат от диабет, съставляват 5,6 процента от новите глобални случаи на рак.

Изследователите са отчели, че 38,2 процента от общите случаи на рак, които могат да бъдат приписани на диабет и повишен индекс на телесната маса, са в западните страни с високи доходи. Следват югоизточните азиатски страни с 24,1 %, допълват от БТА.

Тъй като броят на страдащите от диабет и на хората с повишен индекс на телесната маса нараства, специалистите прогнозират увеличение с 30 процента за жените и с 20 процента за мъжете на свързаните с тези два рискови фактора случаи на рак.

Експертите напомнят, че рискът от диабет и повишен индекс на телесната маса може да бъде предотвратен чрез промени в начина на живот като здравословно хранене и физическа активност.