Десетгодишното проучване обхванало 60 хиляди родилки в Норвегия и било направено от екипа на д-р Верена Зенгпил от шведската университетска болница "Салгренска".

Кафето също така удължава бременността с няколко часа. Наблюдаваната група попълнила въпросници колко често и в какви количества консумират продукти, съдържащи кофеин. След това било отчетено теглото на бебетата при раждането им. Изследването констатирало, че съществува пряка връзка между по-голямата консумация на кафе и по-малкото тегло на новороденото. При изпити 200-300 милиграма кофеин дневно се увеличава рискът за раждане на бебе с тегло под нормите с 62 на сто.

Голяма чаша кафе, с размерите на чаена, с разтворимо кафе съдържа около 100 милиграма кофеин, а приготвено с филтър - около 140 милиграма. Но в някои заведения се предлагат и големи чаши кафе, съдържащи до 300 милиграма кофеин.

Във Великобритания и Скандинавските страни препоръчителното количество кофеин, което могат да консумират бременните жени, е максимум 200 милиграма дневно. Това се равнява на две до три малки чашки кафе дневно.

Ако родилките пият по една голяма чаша кафе дневно, бременността им се удължава с 8 часа, констатира проучването. За разлика от предишни изследвания, сегашното не откри пряка връзка между консумацията на кафе и преждевременните раждания. Според ръководителката на екипа Верена Зенгпил кофеинът се отразява на растежа на плода и забавя предаването през плацентата на хранителните вещества от майката към нероденото бебе.