Най-старото шимпанзе в Гвинея, което бе сред последните членове на емблематична застрашена група, почина, предава световните агенции.

Фана е била на 71 години. Родена е около 1951 г. в джунглата Босу - едно от първите места, на които е започнало научното наблюдение на живота на шимпанзетата. Според данни на министерството на околната среда на страната в Западна Африка животното се е оттеглило в самота, преди да умре.

След смъртта ѝ в Босу остават едва шест-седем на брой представители на нейния вид. Половината от тях са женски, но само една е способна на репродукция.

През последните месеци шимпанзето Фана е показвало признаци на умора. Преди 25 години то е получило парализа на ляв горен крайник след падане от клоните на дърво. Неспособна да се катери от дълго време, тя е прекарвала все повече време извън групата.

Снимка: iStock by Getty Images

Тялото ѝ е открито на 19 септември. Погребано е на 20 септември в присъствието на горски пазачи, показват снимки, публикувани в местни сайтове.

Между хората и маймуните, живеещи в Босу, съществува силна връзка, предава БТА. Шимпанзетата обитават дивата природа, но преди време са споделяли територия и ресурси с хората. Според местните вярвания шимпанзетата носят в себе си духовете на предците и пазят селищата от унищожение.

До 2003 г. групата на шимпанзетата в Босу е била стабилна, наброявайки 21 примата. Тази година обаче седем члена на групата са умрели от грип. Видът страда и от човешката активност.