Една добра новина на кучешкия фронт: през последните години културата на отглеждане на домашни любимци у нас придоби по-ясни очертания и все повече хора се научиха, че кучетата у дома вървят ръка за ръка с голяма отговорност.

Все по-малко стопани дават на кучетата си пилешки кокали и им сипват остатъците от собствената си вечеря. Все повече хора ползват услугите на треньори, за да се научат как да комуникират с кучето си по най-добрия начин и как да нанасят корекции в поведението му, когато е необходимо.

Информационните кампании по тази тема, в комбинация със социалните мрежи, свършиха доста работа и по парковете все по-често можем да видим щастливи кучета, както породисти, така и осиновени безпородни. Всичко това е много хубаво, но все още сме много далеч от стоте процента стопани на кучета, които се грижат за любимците си адекватно.

Негативен пример за това е фактът, че все още има много домашни кучета, които се опаразитяват през топлите месеци. И докато преди едни двайсетина години приемахме, че кучето да има бълхи е нещо съвсем в реда на нещата, днес вече сме наясно, че това изобщо не е вярно. И че паразитите изобщо не са безобидни.

Гледката на истерично чешещо се куче безспорно е неприятна, но опаразитяването подлага животното ви на доста по-големи рискове от сърбежа.

Кърлежите

Кърлежите са вторите по честота паразити-причинители на болести, веднага след комарите. Ухапванията им стресират вашето куче и му причиняват масивен дискомфорт. Ако кърлежът е преносител на заболяване, той може чрез слюнката си да пренесе върху кучето патогени, които да причинят сериозни заболявания, включително животозастрашаващи: лаймска болест, ерлихиоза, бабезиоза, анаплазмоза др.

Много е важно да знаете, че някои от тези заболявания се предават много бързо: докато откриете кърлежа в козината на кучето, той вече може да го е заразил. Затова е от огромно значение да се спрете на препарат, който предотвратява закачането на кърлежа, а не който го убива постфактум: след като вече се е впил.

Единственият продукт на нашия пазар, който прави това, е advantix®. Неговите активни субстанции не навлизат в кръвообращението, както действат таблетките за защита СЛЕД ухапване и Fipronil пипетите, а се прилагат директно върху кожата на животното. Така паразитите умират още преди да са ухапали кучето, което е най-добрата превенция.

Бълхите

Бълхите са истинска напаст: веднъж появили се у вас, след като кучето ви е играло с друго куче навън, или е душило котка, или просто се е разходило на неподходящото място, е безумно трудно да се отървете от тях.

След като ухапят кучето, тези незнайно защо измислени от природата създания започват да снасят яйца, които падат от кучето и се развиват в околната среда - например мястото където кучето спи, на дивана, в тапицериите, а защо не и в чаршафите ви. Когато се развият напълно, тези нови бълхи могат отново да скочат на кучето и така цикълът продължава.

Ухапванията на бълхите са дразнещи и стресиращи за кучето (а и за вас и децата ви), но минават и отвъд това. Възпаленията на кожата от слюнката на бълхите (познато като FAD - алергичен дерматит от бълхи) е една от най-честите причини за посещение на ветеринарните клиники.

Освен това, бълхите могат да пренесат опасни заболявания на кучето ви, включително кръгли червеи и бартонелоза. При масивни инвазии, могат да доведат и до анемия.

Отново ще изтъкнем предимствата на advantix®: когато приложите препарат върху кучето, той се разпространява бързо по цялата повърхност на кожата и бълхите умират веднага щом влязат в съприкосновение с животното. Без да е необходимо първо да го ухапят. Освен това, advantix® бързо парализира челюстите на бълхите, намалявайки риска от последващи ухапвания. Парализиране на челюстите звучи гадно, но никак не ни е жал.

Другият продукт, който заслужава вниманието ви, ако сте достатъчно мотивирани да направите всичко възможно да предпазите кучето си, е каишката Foresto. Ако сте собственик на куче, вероятно сте чували за нея, но все пак ще напомним: Foresto се слага в началото на пролетния сезон и има продължителност на действие 8 месеца: което ще рече, че ако я сложите на кучето си през март, когато вече има кърлежи и бълхи, тя ще го защитава до края на октомври.

Каишката има акарициден и репелентен ефект върху кърлежи и пясъчни мухи, потиска и предотвратява опаразитяването. Активните й субстанции са включени в полимерната й структура, като ниски дози от тях се освобождават и се разпространяват по липидния слой на кожата и козината на кучето.

Предпазването на кучето от паразити е една от дейностите, които различават добрите, съвестни стопани от онези, които мислят, че кучето е плюшена играчка. Или пазач, който може цял живот да дава, без да получава. Или доказателство за нечия мъжественост, или пък забавление за детето.

Казват, че кучето е най-добрият приятел на човека и е вярно. Но приятелството винаги е двупосочно: погрижете се за своя приятел, а той ще ви даде цялата любов на света.