Коледна капама
Продукти 4-5 свински вратни пържоли, по-големичко парче телешко (около 800 гр.), няколко пилешки бутчета, домашна наденица (или каквато и да е с по-едро смляно месо), постни сарми, останали от Бъдни вечер (ако няма, смес от запържен лук, гъбки, ориз и много подправки - черен пипер, кимион, чубрица, сминдух...), 1 кисела зелка, 2-3 чаши червено вино, червен пипер, дафинов лист, черен пипер, бахар, чесън
Поливате дъното му с олио и започвате да нареждате - няколко листа от зелето, червен пипер обилно, свинските пържолки, черен пипер, 2-3 листа зеле, червен пипер, телешко, 2-3 листа зеле, червен пипер и пилешките бутчета, след тях сармичките или приготвената оризова плънка, наденицата, която се покрива с останалите зелеви листа.
Можете да добавите при нареждането по ваше желание дафинов лист, бахар, чесън.
Така приготвения гювеч се залива с червеното вино и малко вода.
Захлупвате и печете на слаб огън (150 градуса) около 4-5 часа. Може да се пусне на още по слаб огън (120 градуса) и да остане във фурната през цялата нощ.
Добави своя рецепта >>