Никулденски шаран
Нов прочит на рецепта за шаран, при която тежкия и мазен вкус на пълнеж с лук и орехи, или доматена заливка и т.н."волности" в кулинарията, отсъстват.
1. Стандартен - реже се откъм корема с остър нож и се почиства и измива.
2. Реже се от към гръбната перка по хода на гръбнака, като се прерязват и костите (ребрата), чисти се и се мие. Този начин е по-удачен ако пълните шарана, че има повече обем.
За рецептата се препоръчва първият начин. Изчистеният шаран го натискате да се отвори (ребрата се чупят при гръбначния стълб) и става като калкан - плосък. Намазва се с малко зехтин откъм кожата, лимонче (от двете страни), една идея морска сол, червен пипер откъм корема. Слага се с кожата надолу и се пече във фурната.
След като се запече,се залива със следната смес:
2 яйца+1 кофичка кисело мляко, сол, бял (или черен) пипер, малко лимон и който обича - счукан чесън. Пече се до покафеняване на заливката.
Добави своя рецепта >>