Като станат златисти, ги изваждаме с мрежеста лъжица в отделна чиния. Запържваме в същото олио (ако олиото ни се вижда малко, можем да добавим) измития и отцеден (подсушен) ориз докато стане стъклен. Връщаме обратно запържените лук и моркови. Слагаме сладък червен пипер на вкус, разбъркваме и бързо сваляме от огъня за да не загори пипера. Добавяме толкова обемни части вода, колкото е ориза, разбъркваме и поставяме на намален огън. Бъркаме постоянно с дървена лъжица, докато оризът поеме всичката вода. По време на бъркането поставяме и необходимите подправки - черен пипер, стрита чубрица, някои слагат и малко джоджен. Внимаваме да не се захване ориза. Солта се слага по същото време, но зависи колко ви е кисело и солено зелето. При средно зеле се слагам сол, така че плънката да е съвсем леко безсолна. 

Предварително сме попарили във вряла вода сухи червени чушки и сме ги докарали до кондиция за пълнене, а не да стоят сбръчкани. Горе-долу на 3 сарми се слага една чушка. Завиваме сарми и пълним чушки с плънката, като ги редим смесено в тенджерата. Като я напълним, затискаме сармите с една обърната чиния и заливаме със зелев сок, така че сокът да покрие външния ръб на чинията, но да не покрива дъното и. Диаметъра на чинията трябва да е такъв, че да остават от 5 до 10 мм стените на тенджерата. Сармите се варят около един час.

Внимание! Не се опитвайте да правите това ястие: 

1. С пресни или замразени червени чушки 
2. С вода вместо със сок от киселото зеле 

Добави своя рецепта >>