Пълнена тиква
Има я в 2 варианта: 1.Постна за Бъдни вечер. Отрязва се капаче на тиквата така че да може да се почисти. На средно голяма тиква - диаметър около 10-12 см. С ръка осолявате от вътре и омазнявате с олио. Слагате да се поизпече на средна температура.
В тиган запържвате лук. Добавяте 2 кена с хубав бял боб + една връзка пресен джоджен. След като тиквата се е пекла около 30 мин., извадете и напълнете с боба. Сложете капачето. Леко я завиййте с фолио, може и само като палатка да го сложите, за да не изгори. Печете до готовност.
Сервирането става с лъжица - взема се и от тиквата, и от боба.
2. Вариант: В тигана се изпържва лук, добавя се кайма, 2/3 кафена чашка ориз, 1 консерва бял боб, една връзка пресен джоджен и с него се напълва тиквата.