Яйцата се разбиват с миксер, като постепенно се прибавят прясно мляко, сода (на върха на лъжицата) и сол. Сипва се брашно и отново се разбива. Трябва да се получи смес с гъстотата на боза. В силно сгорещен тиган намазан с масло, се сипват 2 черпака от сместа и се изпича дебела палачинка от двете страни. Повтаряме докато свърши сместа. Излизат около 4-5 палачинки. Оставят се да изстинат и се намазват със смес от топено сирене (200г), 100г заквасена сметана, магданоз и 1 пресована скилидка чесън. Завиват се на рула и се оставят да стегнат малко. С остър мокър нож се режат на парчета с дебелина около 1- 2 см. Нареждат се в дълбока обла купа, предварително "облечена" с домакинско фолио.

Филето се реже на ситни кубчета, добавя се към остатъка от топеното сирене и сметаната. Сварява се граха, или се взема готов от консерва и се добавя към сместта. Накрая прибавяме 2-3с.л. майонеза и объркваме добре.
В отделен съд настъргваме на едро ренде сварените картофи, яйцата и сиренето. Овкусяваме със черен пипер и магданоз. Ако се получи прекалено гъста смес може да добавите 1-2 с.л. майонеза по желание.

Върху подредените кръгчета (редят се както при тортата с рула) сипваме половината смес от картофената плънка и натискаме да прилепне добре. Изравняваме. Сипваме един пласт с шунката и граха и изравняваме отново. Покриваме с останалата част от картофената смес, изравняваме и покриваме с найлон или фолио. Оставяме в хладилника да стегне. Обръщаме в подходяща чиния и украсяваме. Аз естествено нямах време за украси, но може да пофантазирате и да я намажете цялата с крема сиреме отгоре и да я украсите с зеленчук например.

Със студен мокър нож се реже внимателно.

Мога да добавя, че с бяло вино консумацията е невероятна!

Спечели вечеря за двама или бутилка вино с Кулинарния конкурс на Dir.BG >>