Приготвяне:

Ябълките се измиват и им се изрязва капаче, така че повърхността да бъде хоризонтална спрямо нормалното положение на ябълката върху долната й част. Уточнявам, защото често кривят по основната ос. Издълбават се старателно, като трябва да се оставят около 5-7 мм дебелина на стените и дъното. Плодът не трябва да се пробива. Така приготвените кратунки, се подреждат в тава, застлана с хартия.

Яйцата се счупват едно по едно в купа. Добавя се захарта и се разбиват до гладкост. Постепенно се включва млякото, като през цялото време се разбива с телена бъркалка. Накрая се ароматизира с ванилията.

Карамелът се прави като в малка съдинка се изсипе захарта. Загрява се на котлона и постоянно се разбърква. Когато се разтопи и стане златиста на цвят, може да се разреди с малко вода. На дъното на всяка ябълка се слага по 1 ч.л. карамел (аз рядко правя карамел, вкусни са и без).

Върху карамела се разлива яйчната смес, като ябълките се пълнят до ръба или 1 мм под него.

Тавата внимателно се пренася във фурната, загрята на 175*С и десертът се пече около 50-55 мин, до златисто и стегнатост на крема. Поднася се охладен.