На каква температура да пием червеното вино
Досегашната практика да се сервира червеното вино на стайна температура се оказва напълно погрешна, твърдят австралийски експерти
Тоест, червеното вино трябва да се пие много по-студено, отколкото беше практиката досега.
Според Тейлър Уайнс, ако тази напитка се сервира със стайна температура, в нея започва да доминира алкохолът, който замъглява особеностите на букета й.
Но има и друга опасност - ако бутилката с червено вино е прекалено охладена, тогава почти изцяло се губи ароматът й. При все това, изтъкват австралийските специалисти, различните сортове вина трябва да се предлагат различно изстудени, допълват от БТА.
За каберне совиньон и шираз е препоръчително да се сервират с температура 16-18 градуса. За по-леките брандове, като пино ноар, препоръчителен е по-студеният интервал от 12-14 градуса. И тук стигаме до белите вина като совиньон блан и пино гри, за които идеалната температура е 6-8 градуса.