Котките много зле реагират при контакт дори с няколко капки масло от чаено дърво, пише "Метро", цитиран от БТА.

Експертите съветват винаги да държим далеч етeричните масла от нашите любимци. Не трябва да използваме и дифузери, които ароматизират дома ни, използвайки етерични масла.

Какви са признаците за отравяне на домашните ни любимци? Те изпадат в депресия, получават тремори, отделят големи количества слюнка, започват да повръщат. В по-тежки случаи се наблюдава парализа на задните крака, колапс и кома. При по-продължително изложение на масло от чаено дърво се получава отказ на органите и смърт.

Различните етерични масла въздействат различно върху котките, но според ветеринарите е най-добре да избягваме използването им, ако държим на здравето на нашите домашни любимци. Още повече, че някои от симптомите на отравяне се проявяват след доста време. През този период ние не можем да си дадем сметка колко са се влошили нещата и през какви изпитания е преминала домашната ни котка.

В заключение таблоидът изтъква, че е хубаво, когато домът ни ухае на лавандула, но е още по-добе ще бъде, ако в него има жизнена и здрава котка, която да ни прави компания.