Чаша ароматно кафе е ключът към щастието за милиони от нас, установява ново проучване, а д-р Елинор Брайънт, професор по психология в университета в Брадфорд, обясни защо. По думите й, кафето прави хората щастливи чрез ефекта си върху механизмите за обратна връзка на мозъка.

"По същество кафето влияе на рецепторите в мозъка, като ги прави по-отворени към посланиците на щастието, с които свързваме кафето. Обикновено ние пием кафе или по време на почивка, или за повишаване на енергийните нива", обяснява тя.

Говорител на марката, поискала проучването обясни, че при стартирането му им е било ясно, че пиенето на кафе е съкровен момент за много хора, но изобщо не са очаквали, че ще открият тайната за щастието.

Резултатите установяват също, че над три четвърти от Обединеното кралство биха се описали като любители на кафе, като повечето хора пият средно по три чаши на ден. Доста изненадващо, предвид това, че се славят с любовта си към чая.

Д-р Брайънт добавя, ча кофеинът в кафето е от решаващо значение за този процес, тъй като блокира частта от мозъка, която регулира мозъчните посланици, които контролират настроението, паметта и бдителността и намалява негативността.

"Това косвено може да доведе до увеличаване на предавателите на щастие, повишавайки чувството за благополучие", казва тя.