Инициаторът на Световната седмица на кърменето - Световният алианс за активна подкрепа на кърменето започва да отбелязва инициативата през 1992 и тази година празнува своя 20-ти юбилей. Ла Лече Лига България ще отбележи Световната седмица на кърменето с множество събития в над 20 града в България, сред които и Русе. Ще има съвместни инициативи с болници и здравни центрове, модерни седянки, срещи, лекции и уебинари.

Русенската неформална група с подкрепата на Ла Лече Лига ще отбележи Световната седмица на кърменето със събития в градовете Русе, Разград, Свищов и Горна Оряховица.

Събитията за град Русе са презентацията  „Кърмене през поколенията – традиции, съвремие, бъдеще“, срещата-дискусия Както баба знае или защо и днес да носим бебетата си“, празникът „Да разберем миналото – да планираме бъдещето“ и кърмаческите олимпийски игри „Кърма за един мирен свят“. Презентацията ще се проведе на 3-ти август, петък, от 16:30 часа, с подкрепата на Регионална библиотека „Любен Каравелов“. На презентацията ще бъдат поканени представители на медицинското съсловие, служители на социалните служби, които работят с майки и деца в риск, както и представители на неправителствени организации, ангажирани с проблемите на семейството. Организаторите са надяват на интерес и от широката общественост.

Миряна Машева, помощник за кърмене при Ла Лече Лига, ще представи презентацията и като интернет семинар. В събота, на 4-ти август събитията ще бъдат две. Сутринта в 10:00ч, в Медицински център по репродуктивно здраве „Д-р Щерев – Русе“, помощник за кърмене Мария Станкова ще води среща-дискусия на тема „Както баба знае или защо и днес да носим бебетата си“. Срещата е отворена за всички, които искат да научат повече, както и да споделят опит в носенето на бебета. Същият ден следобед в 17:00 ч в Парка на младежта ще се проведе Празник на кърменето.

На следващия ден, в неделя 10:30ч. в дворът на СОУ „Възраждане“, в унисон с духа на олипмийското лято, каним бебета, деца и техните родители на кърмачески спортен празник под надслов „Кърма за един мирен свят“. Майките ще имат възможност да се включат в кърмаческа щафета, татковците ще мерят сили в спринт с кърмаче в слинг, а каките и батковците на кърмачетата - дисциплини за ловкост и бързина. Ще има игри и забавления за малки и големи, а и награди за отличилите се в различните дисциплини на кърмаческата олимпиадата.