Готови ли сте да сте на гребена на модната вълна през 2022 година? Независимо дали ще се върнете в офиса, ще работите у дома или ще се пораздвижите из града, за да се социализирате постепенно - актуализацията на визията ви трябва да започне от най-необходимото. За хората, които носят очила с диоптри, това със сигурност са очилата, без които не можем. Не се шегувам! Хората, които гледат на диоптричните очила не само като моден аксесоар, но и като удобство и нужда, определно знаят колко е важно да харесват рамката, да им е удобна и да е подходяща за комбинация с персоналната ти визия! 

За да не хвърляме просто в пространството тези общоизвестни факти, уточняваме, че самата аз съм с висок диоптър късогледство: -5,25 на двете очи с лек астигматизъм.

Което напрактика означава, че без очила няма как да съществувам в будно състояние!

Слънчеви - тъй като ярката светлина през деня понякога дразни очите ми, когато нося лещи и любимите ми, диопртични очила с рамки, които да ми позволяват да релаксирам без лещи, когато съм у дома, да се подготвя за сън или да предпазя очите си от дългите часове пред различните екрани - телевизионния и компютърния!

Прогресивните лещи са създадени така, че да се адаптират към начина ви на живот, независимо дали работите на бюро или сте в движение, обичате да четете или прекарвате много време на открито. Индивидуалните нужди определят кои параметри на лещите са най-подходящи за вас до най-малките детайли. С прогресивните лещи едва ли ще усетите, че носите очила, защото дават повече свобода, удобство, стабилност, минимални изкривявания на изображението. С други думи, перфектните #ОчилаЗаВашияЛайфстайл!

Отминаха годините, в които да носиш очила е странно!

В момента, диоптичните очила и модните аксесоари по тяхно подобие, но без диоптри са признак за собствен стил, за секси отношение към света и донякъде свидетелсто за интелигентност. Разбира се, няма как да гарантират вместо вас колко сте чели и колко е капацитетът ви, но поне ще заявят публично, че разбирате от мода! А останалото зависи само от вас! 

И така - очилата се превърнаха в моден аксесоар, а днес ще обсъдим и моделите, които са последен писък на модата за 2022 година, като разгледаме каталога на Rodenstock! 

Ретро очила

Снимка: Rodenstock

Десетилетието след 2020 година се очертава да бъде посветено на носталгията. Завръщането на чарлстона, кубинките и анималистичните краски от 90-те години определено потвърждават това. От публикации в #ThrowbackThursday до стила "баба ми е фаталната жена" в социалните мрежи,  погледът към миналото се превърна в любимото забавление на всички.

Снимка: Rodenstock

Така че това е и смисълът  дизайнерите на очила да се връщат към класическия ретро стил, като прегръщат моделите котешко око, металните рамки и авиаторския стил. Остава сами да изберете кой стил пасва на вашия лайфстайл. Аз лично заложих на котешко око за офис визията си, но имам и любим ретро модел с дебели черни рамки за разходкки в града, до библиотеката или посещанията в книжарницата, защото не е тайна, че когато става дума за четене - лещите не са най-удобния вариант за хората с висок диоптър.

Еко очила 

В епоха, в която темата за устойчивостта на околната среда става все по-важна, потребителите търсят варианти за изработването на почти всичко, причинявайки минимална вреда на природата. Формулата на трите R (бел.ред. - Reduce, Reuse, Resycle в превод: намали (консумацията), използвай многократно и рециклирай) се превръща в мантра. Дизайнерите слушат внимателно и намират творчески начини да намалят въглеродния си отпечатък, докато изработват стилни рамки.

Снимка: Rodenstock

Например, екологичната марка за очила Rodenstock е на мисия да защити земята и всички нейни приключения чрез своята модернизирана еколиния от рамки за очила. Всеки градски човек, който се вълнува от заобикалящия го свят, би трябвало да обърне внимание на тази тенденция. А защо да не започне от очилата, които използва в ежедневието?

Забележителните рамки! 

Снимка: Rodenstock

Позирането за селфита и опитите да изглеждате добре при видео разговори може да бъде уморително! Винаги бъдете готови за камера с чифт рамки, с които да се заявите и да привлечете внимание, изпълнени с непоклатима увереност заради избора си!

Такива са рамките със смели, яреки, цветове, които са много актуални за 2022 г.

Снимка: Rodenstock

Когато пазарувате такива, търсете вълнуващи цветове, форми и материали. Не се страхувайте ако са прекалено екстравагатни, но се уверете, че не отклонявате вниманието от лицето си. В крайна сметка всеки иска да види красивите очи зад рамките!

Минималистични рамки

За разлика от предходния тренд - очилата, създадени, за да ви забележат, минималистичните рамки са направени така, че да се сливат с лицето ви. Популярността на прозрачните рамки нарасна в края на 2010-те и продължава да набира скорост и през 2022 г., когато хората търсят все повече непретенциозни, стилни, минималистични рамки. Прозрачните рамки се предлагат в различни стилове, включително опции с тонирани цветове, метални акценти и полупрозрачни стъкла. Покажете лицето си и едновременно с това демонстрирайте личен модел стил! 

Снимка: Rodenstock

Антирефлексни очила 

Докато някои тенденции в диоптричните очила са съсредоточени върху визията, други се фокусират върху функцията. Между отговарянето на имейли, превъртането на профилите в социалните мрежи и binge-watching-a в стрийминг платформите, облива ни синя светлина. Светлината в синята гама съдържа най-голямото количество енергия във видимия светлинен спектър, близко до ултравиолетовата светлина, с дължина на вълната между 380-460 нанометра. Синята светлина идва както от слънцето, така и от цифровите устройства като телефон и лаптоп. Повишеното излагане на синя светлина може да допринесе за  напрежение в очите - симптомите включват сухота, замъглено зрение, умора, възпаление, главоболие и сълзене. Антирефлексните очила могат да помогнат за намаляване на ефектите от цифровото напрежение над очите. Без значение какви рамки изберете, винаги е важно да сте сигурни, че очите ви са предпазени!

Снимка: Rodenstock

 Спортни очила

Новата 2022 година ни връща на терена, във фитнеса, на корта и на пързалката! Независимо дали сте професионален спортист или посещавате фитнес залата веднъж седмично, можете да сте в крак с тренда за спортни очила. Характерни за тях са здравите, флекси рамки, които са отличен избор за активни спортисти!

Сега остава да дадете ход на вашите първи модни крачки към успешната година като инвестирате в нещо наистина важно - сигурността на очите ви и външия вид, от който зависи и самочувствието ви! 

*Maтериалът е публикуван със съдействието на Rodenstock!