Световноизвестният моден дизайнер Кензо Такада почина днес на 81 години вследствие на COVID-19, съобщи негов говорител, цитиран от Франс прес.

"Кензо Такада ни напусна на 4 октомври 2020 г. в Американската болница в Ньои сюр Сен вследствие на COVID-19", посочи в комюнике говорителят.

Кензо Такада e роден през 1939 г. Успява да получи добро образование в Токио, но това са и най-трудните в живота му, защото му налагало едновременно да учи и да работи. По-късно младият дизайнер започва обучение в школата на моделиера Bunka Gakuen. Кензо е един от първите мъже, които успяват да постъпят там.

Следва работа за местен супермаркет, за който Такада проектира униформените дрехи. По това време той живеел в малка къщурка в покрайнините на Токио.

През 1965г. талантливият японец заминава за Париж. От този момент започва неговият възход като дизайнер. Само след 5 години той става световна знаменитост.

Стилът на Кензо се основава на японските традиции. През 1983г. се появява колекция мъжки дрехи с марката Kenzo, но истинското световно признание идва 4 години по-късно, когато стартира парфюмерията Kenzo de Kenzo. Така се ражда марката Kenzo Parfums.

"Животът е прекрасен!" беше мотото и стилът на легендарния дизайнер. Тази фраза "отеква" и в дрехите, и в ароматите, донесли му световна слава.