На черно-бялата рекламна снимка се вижда жена, която се е излегнала на земята и е заровила пръсти в косата си. Манекенката с висок ръст е облечена с къса черна рокля с дълбоко деколте.

Британският регулаторен орган в рекламата се е намесил, след като бил сезиран при оплакване, пишат от БТА, цитирайки "Франс прес". Според него заснетата манекенка е с "болнаво слаба фигура", предаде Франс прес.

Вижте рекламата >>

В публикуваното решение на регулаторния орган се казва, че се виждат ребрата и бедрата на манекенката, които изглежда са много слаби.

"Смятаме, че на снимката манекенката изглежда с болнаво слаба фигура, и заключихме, че тази реклама е безотговорна", поясниха от регулатора.

Оттам добавят, че в "Ив Сен Лоран" не е съгласни, че манекенката е с болнаво слаба фигура и не са дали аргументиран отговор. Британското издание на "Ел" също не е направило коментар.

Решението на регулаторния орган означава, че рекламата не трябва да се публикува в сегашната си форма.

По-рано тази година френските депутати гласуваха да се криминализира използването на прекалено слаби модели в модната индустрия.

Моделите трябва да представят медицинско свидетелство, че имат индекс на телесната маса (BMI) от най-малко 18, за да получат работа. За жена, висока 1,75 м, това се равнява на тегло от най-малко 55 килограма.
Индексът се изчислява, като теглото в килограми се раздели на квадрата на височината в метри.

Нарушителите на забраната ще бъдат санкционирани с 6-месечна присъда затвор и глоба от 75 000 евро.

Задължават се да се обявява обработването с програми на снимки за реклами на модели, независимо дали ги правят по-слаби или пълни.
Глобата е до 37 500 евро или 30% от рекламната кампания.

Година затвор и 10 000 евро е глобата за тези, които подтикват модели да станат "изключително слаби".

Подобни мерки вече бяха приети в някои други страни, като Испания, Италия и Израел.

Моделите, чиито мерки се доближават до тези на обикновените жени, повишават продажбите на дрехи и аксесоари, показва обаче проучване от "Юропиън джърнъл ъф маркетинг".