По една или друга причина фокусът на първия учебен ден обикновено е у най-малките, защото за тях е нещо ново, непознато, вероятно леко плашещо. Има и да се купуват толкова много пособия. И те, и родители, прекрачват един свят, от който няма излизане години напред. 

Всяка възраст си има нужда от внимание, и грижата никак не е по-малка да държиш своя тийнейджър във форма физически и психически. Затова експерти дават съвети как те да се трудят над учебниците, а модни специалисти как да се обличат, че да бъдат добре приети в социума, според модните трендове на тази година. Адресирани са към самите ученици, не към родителите, защото са вече пораснали. 

Дайте си малко време 

Всички сме преживели това: ежедневието ви се обръща с главата надолу през лятото, изпадате в готино безвремие и си гледате живота, и как така бързо минава времето, ето идва септември и отново трябва да се влезе в училищен режим. За да улесните нещата, направете постепенна промяна в рамките на седмица или две преди началото на училището.

Учете на различни места

Добре е да имате специално място за учене, особено такова където няма разсейване, но не се страхувайте да го променяте от време на време. Когато се почувствате блокирани, докато учите, една проста смяна на обстановката може да направи чудеса, за да ви върне обратно в канала.

Снимка: iStock/Getty Images

Пригответе се от предната вечер

Народът ни мъдро отбелязва, че днешната работа не се оставя за утре.

Ако имате чувството, че винаги бързате да излезете от къщата сутрин, времето не стига, започнете да се приготвяте от предната вечер. Изберете си тоалета за другия ден, оправете си раницата или чантата, ако е възможно пригответе си и закуската или обяда. Ще имате по-ясен, бистър ум, докато се приготвяте за училище сутрин, ако не се налага да бързате да правите всичко тогава.

Наспете се добре

За съжаление лишаването от сън е често срещан проблем сред учениците в гимназията и пречи на способността за съсредоточаване, справяне със стреса и контролиране на темперамента, както казват психолозите. Така че си вземете нужната доза сън, за да ви е хубаво!

Яжте питателна закуска

Някои хора могат да пропуснат закуската и пак се чувстват добре, но за младия организъм питателната и балансирана закуска е много важна, и е добър начин да започнете деня си правилно. Не забравяйте, че храната е гориво за мозъка - тя ви дава енергия. Включете суперхрани в менюто си. 

Снимка: iStock/Getty Images

Опитайте техниката Pomodoro

Методът Pomodoro се състои в разделяне на вашите учебни сесии на по-малки части с кратки почивки между тях. Това означава 25 минути учене, 5 минути почивка. Можете да експериментирате с различни времеви комбинации. 

Ако някоя задача, проект, ви се вижда трудна, започнете я от по-рано и всеки ден по-малко работете върху нея.

Планирайте времето си

Ефективното управление на времето ви е от ключово значение, за да сте в крак със задачите, проектите и извънкласните дейности. Използвайте календар (независимо дали е този на телефона ви или физически), за да опишете режима си, да следите важни крайни срокове и да отбелязвате всички други ангажименти, които имате.

Приятелството на първо място!

Ако успеете да създадете група от приятели, с които заедно да учите, всичко ще бъде по- поносимо. Не се колебайте да започвате разговори на нови кръжоци, да се присъедините към учебни групи и да участвате в извънкласни дейности, за да се срещнете с хора с подобно мислене.

Снимка: iStock/Getty Images

Относно модата

Стилът е повече, отколкото някои биха си помислили, защото нашият стил не е само в дрехите, но това е начинът, по който хората ни виждат и разбират, преди дори да започнем да говорим.

Дантела и волани

Воланите са една от тенденциите, които бяха изчезнали през последните години и не бяха много подходящи за момичета. Но през 2023 г. воланите, дантелата, пискюлите и дурги подобни се завръщат в училищните модни трендове.

Носенето на рокли с волани, особено в пастелни цветове и различна материя, ще ви държат в крак с модата.

Снимка: iStock/Getty Images

Плетени на една кука

Дрехите на една кука направиха звездния си дебюта в края на 60-те години, след това тенденцията се завърна през 2022 г. и за известно време доминира на модния пазар. От 2022 г тоалетите придобиха още по-голяма популярност сред младите хора. Те присъстват в колекциите на на луксозни марки като Dolce & Gabbana, Alexander McQueen и др. Така че през 2023 г. този вид облекла ще продължат да доминират на световните модни пазари. Обърнете внимание на тази тенденция, за да добавите бохо нотка към стила си.

Розово и синьо

Нюансите на розово и синьо, комбинирани в различни шарки на тъкани, ще доминират, такива като лавандула, виолетово и други живи розови и сини цветове, които ще останат с нас през цяата 2023 г. и са сред предпочитаните от учениците, които обичат романтиката. Разбира се, един от най-класическите цветове за женствена визия е розовото, което също остава на върха на тренд играта в световен мащаб. Също така можете да изберете поли и рокли на цветя в сино или розово.

Асиметрии

Да си гимназист означава да си млад, готов за експерименти в модата човек, а асиметриите са предписвани на всеки стил от готик до спортен. Острата асиметрична модна тенденция се комбинира с градски шик, който също е много популярен сред съвременните тийнове.

Снимка: iStock/Getty Images

Vibes от 2000-те

Една от най-ярките и жизнени модни тенденции на 2023 г., за ученици, е естетиката на 2000 година. Припомнете си видеоклиповете, които Бритни Спиърс и Кристина Агилера са заснели, и добавете малко настроение от 2000-те към вашия стил. Тази модна тенденция ще остане на върха през цялата 2023 г. Така че можете да станете стилни благодарение на ярките идеи, които можете да заимствате.

Винтидж

Тенденцията да се носи винтидж контролира модния пазар от няколко години, защото е обвързана с идеята за рециклиране и повторно използване. Ето защо аутлетите и дрехите втора употреба са толкова популярни.

Топ дизайнери също предлагат винтидж дрехи, а използването им, спестява пари.