До този извод са стигнали група шведски учени. Те изследвали работници, като в продължение на 80 дни им давали напитка от кисело мляко. Учените установили, че онези, които консумирали  напитката, излизали в отпуск по болест с 33% по-рядко от онези, които не пиели млечни продукти.

Всяка зима човек търси най-подходящите средства за предпазване от вирусите и настинките. Ваксините, хомеопатичните лекарства и допълнителните витамини са чудесно решение, но се оказва, че има и още едно - киселото мляко и айрянът.

Пробиотиците са полезни бактерии, които виреят в някои храни и в собствената ни храносмилателна система. Освен всичките им полезни качества върху човешкия организам, те стимулират по естествен начин защитните сили на организма. Действието им е основно в чревната микрофлора.

Смята се също, че пробиотиците влияят и на части от имунната система, но все още лекарите не са открили изцяло влиянието им върху организма. Друго изследване, проведено сред 360 души на възраст над 60 години, показва, че пробиотиците намаляват продължителността на зимните болести с 20%.

Изключително добре влияят и на проблеми със стомаха, като в случай на стомашно разстройство те са незаменимо средство за справяне с проблема.

Набавянето на пробиотици в организма е съвсем лесно - трябва да консумирате по едно натурално кисело мляко на ден. Освен тази полезна съставка, то ще даде на организма и необходимото количество калций.