Дългоочакваното продължение на филма "Аватар" на режисьора Джеймс Камерън ще излезе на голям екран в Китай, което е рядко събитие за холивудски блокбастър, предаде Ройтерс, позовавайки се на "20th Century Fox".

"Аватар: Пътят на водата" ще тръгне по кината в континентален Китай на 16 декември - на същата дата, на която ще излезе на екран и по света, съобщи филмовото студио на официалния си акаунт в социалната мрежа Вейбо.

Снимка: БТА / Форум филм

Това е един от малкото чуждестранни филми, получили достъп до доходоносния китайски пазар през последните месеци. Сред останалите са най-новата анимация от поредицата "Миньоните" и "Където пеят раците".

Чуждестранните продукции отдавна се борят да получат дати за излизане на екран в Китай заради строгите квоти за броя на разрешените за показване международни филми. Много от тях са блокирани заради съдържание, което китайските регулаторни органи считат за неприемливо.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Холивудските блокбастъри в последно време изпитват особени затруднения с получаването на разрешение за показване в Китай. Шестте най-нови филма на "Марвел" не се появиха в страната, а по-рано през годината отказ получи и "Черната пантера: Уаканда завинаги".

Засиленият контрол върху холивудските продукции е на фона на увеличаването на китайските филмови студия, правещи свои собствени версии на високооктановите блокбастъри, с които са известни американските студия.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Китайските хитове, сред които франчайзът "Войната на вълците" и миналогодишният "Битката при езерото Чандзин", пожънал голям успех, се оказаха популярни сред родната публика, която иска да вижда на големия екран повече истории, посветени на Китай.

Въпреки това, откакто продажбите на билети за кино в Китай надминаха тези в САЩ за първи път през 2020 г., китайският филмов пазар беше засегнат от строгите ограничения заради КОВИД-19. Кината в цялата страна често са приканвани да преустановят работа или да намалят броя на зрителите. На фона на увеличаващите се случаи хората в много градове в Китай се въздържат от ходенето на кино.

Снимка: Официален плакат на филма / 20th Century Fox