Третата част от поредицата за приключенията на Майк Магьосника, дело на режисьора Стивън Содърбърг, оглави боксофис класацията на Северна Америка, предадоха осведомителните агенции.

"Професия: Стриптийзьор 3" ("Magic Mike's Last Dance") се нареди преди "Аватар: Природата на водата" на Дейвид Камерън и "Титаник" като най-предпочитан филм от зрителите през изминалия уикенд в Канада и САЩ, където беше финалът на първенството на Националната футболна лига (НФЛ).

Филмът на Содърбърг реализира приходи от 8,2 милиона долара в първия си уикенд в киносалоните в Северна Америка. Продължението на "Аватар" донесе допълнителни 6,9 милиона щатски долара от продадени билети, а "Титаник", който отново беше пуснат по случай 25-годишнината си годишнина, отчете постъпления от 6,4 милиона щатски долара от петък до неделя.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Северноамериканската публика обикновено не посещава кината в неделята, в която се играе финал на "Супербоул" и студиата реагират стратегически, като често пускат филми, които са по-скоро "насочени към жените".

Звездата Чанинг Тейтъм участва в няколко продукции, които се представят добре в периода между финала на първенството на Националната футболна лига и Деня на Свети Валентин, като сред тях са "Сватбен обет", "С дъх на канела" и "Куче".

"И все пак има хора, които искат да отидат на кино, дори и в уикенда на "Супербоул", казва старши анализаторът в "Комскор" Пол Дергарабедян. "И това е перфектна контрапрограма".

Снимка: Стопкадър YouTube

Филмът "Професия: Стриптийзьор 3" , с който Стивън Содърбърг се завърна на режисьорския пулт, беше пуснат само в 1500 киносалона. Продукцията с участието на Тейтъм в ролята на симпатичен стриптийзьор и богатата благодетелка, изиграна от Салма Хайек, е направен, така че да се появи директно по HBO Max. Но както и с "Домашно парти" ("House Party") преди няколко седмици, "Уорнър брос" направи обрат и реши да пусне първо двата филма по киносалоните.

Франчайзът за Майк Магьосника е печеливш. През 2012 г. първият филм реализира 39,1 милиона щатски долара от малко под 4000 киносалона, а в световен мащаб - 167,3 милиона щатски долара (при бюджет от 7 милиона щатски долара). Вторият - "Професия: Стриптийзьор 2" е по-скъп (14 милиона щатски долара), но спечели малко по-малко (122,5 милиона щатски долара) през 2015 г., припомня Асошиейтед прес. Успехът на филмите доведе и до сценично шоу в Лас Вегас, което впоследствие се разпространи в Маями и Лондон, а в навечерието на излизането на третата част на поредицата продажбите на билети за него също скочиха.

Твърди се, че последната част за приключенията на Майк Магьосника е с много по-голям бюджет - около 40 млн. щатски долара.

Снимка: АР/БТА/ 20th Century Studios

"Аватар: Пътят на водата" в деветия си уикенд добави печалби от 25,8 милиона щатски долара в световен мащаб, с което общите му приходи достигнаха 2,2 милиарда щатски долара. Той запазва мястото си на четвъртия най-печеливш филм в историята, доближавайки се до "Титаник".

Снимка: Forum Film Bulgaria

Този уикенд "Титаник" беше пуснат отново. Филмът реализира постъпления от 22,3 милиона щатски долара в световен мащаб, като 2 милиона щатски долара от тях са от прожекциите в IMAX. От излизането си преди четвърт век досега "Титаник" е спечелил около 2,2 милиарда щатски долара в световен мащаб, запазвайки титлата си на третия най-касов филм на всички времена.

На четвърто място в северноамериканската боксофис класация се нарежда тематичният "80 за Брейди", който през втория си уикенд, реализира 6 милиона щатски долара. Досега филмът на "Парамаунт", в който участват Джейн Фонда, Лили Томлин, Рита Морено и Сали Фийлд, е спечелил малко под 25 милиона щатски долара.

Продукцията "Почукването" на режисьора М. Найт Шаямалан допълва челната петица с реализиран постъпления от продадени билети в размер на 5,5 милиона щатски долара.

"Уикендът на "Супербоул" обикновено не е динамичен за киносалоните и този не прави изключение, но помощта идва с "Ант-мен", казва Дергарабедян. "Продукцията ще даде началото на верижна реакция, която ще продължи през цялата година", смята той.

Филмът "Ант-Мен и Осата: Квантомания" с Майкъл Дъглас и Мишел Пфайфър излиза на 17 февруари.

Снимка: Forum Film Bulgaria