Компанията "Уорнър брадърс" разкри заглавието на "Матрицата 4" и показа първия трейлър от дългоочакваното продължение на изложението СинемаКон в Лас Вегас, съобщи сайтът Дедлайн.

След първите три филма "Матрицата", "Матрицата: Презареждане" и "Матрицата: Революции" идва ред на "Матрицата: Възкресения".

Представянето на филма се е състояло пред ограничена публика на изложението СинемаКон. Изданието отбелязва, че видеото все още не е публично достояние, но в мрежата вече има подробни описания от журналисти, които са успели да видят първите кадри. Съдейки по тях, героите на Киану Рийвс (Томас Андерсън/Нео) и Кери-Ан Мос, която се завръща в образа на Тринити, не се познават и не помнят събитията от предишните три филма от поредицата.

Освен Киану Рийвс и Кери-Ан Мос, актьорският състав на четвъртия филм от поредицата "Матрицата" включва Джейда Пинкет Смит, Приянка Чопра, Нийл Патрик Харис, Кристина Ричи, Даниел Бернхард, Ламбер Уилсън, Джонатан Гроф. Известно е също, че актьорите Хюго Уивинг и Лорънс Фишбърн няма да се завърнат в познатите им роли на агент Смит и Морфей.

Лана Уашовски е съсценарист, режисьор и продуцент на филма.

Заради коронавирусната пандемия снимките на "Матрицата 4" бяха преустановени за пет месеца. Първоначално беше планирано филмът да излезе на екран през май тази година. Новата дата, на която "Матрицата: Възкресения" ще тръгне по кината и стрийминг платформата HBO Макс, е 22 декември 2021 г.