Ръководителката на румънската делегация на песенния конкурс "Евровизия" Юлияна Марчук заяви в неделя вечерта пред обществената телевизия TVR, че 12-те точки, които страната е дала за песента на Молдова, са отишли за тази на Украйна, която стана победител в конкурса. Марчук посочи, че към момента Румъния не знае защо се е случило това и увери, че работата на журито в Букурещ е била в съответствие с правилата на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), откъдето очаква отговор за ситуацията.

Жената посочи, че едва по време на финала на песенния конкурс в събота вечерта телевизионният продуцент Лиана Дамян, която е отговаряла за журито, е забелязала несъответствия с протокола, изпратен до ЕСРТ предишния ден, и че резултатите на специализираното жури в студиото в Букурещ не са били взети предвид.

Марчук каза, че по време на предварителната подготовката в Торино, която е включвала и репетиция на обявяването на точките, международната организацията, стояща зад форума, "не е дала никакъв знак, че нещо не е наред" с вота на нейната страна. По думите ѝ в Букурещ са били спазени всички правила, наложени от ЕСРТ, включително присъствието на нотариус. Тя обясни, че членовете на комисията не са можели да общуват помежду си и всеки от тях е подписвал собствения си лист, а в края не са виждали общия резултат на оценителите.

"Не знаем какъв е проблемът с това жури", посочи ръководителката на румънската делегация.

"Оркестър Калуш"

Снимка: АР/БТА

Румънската телевизия информира, че Европейският съюз за радио и телевизия е изпратил писмо до държавите, участващи във финала на музикалната надпревара, че след репетициите за втория полуфинал на конкурса е открил някои "нередовни модели на гласуване" от журитата на шест държави без обаче да ги назовава. За да спази инструкциите за гласуване в състезанието, ЕСРТ "е работил със своя партньор по гласуването, за да изчисли заместващ общ резултат за всяка от въпросните държави както за втория полуфинал, така и за големия финал (изчислен въз основа на резултатите на други държави с подобен вот)", се казва в съобщение на ЕСРТ, цитирано от румънската телевизия.

Екипът на румънската телевизия с изненада научил по време на големия финал, че оценката на тяхното жури не е взета предвид при изчисляването на крайното класиране, предава БТА. Организаторите на "Евровизия" са я анулирали и са присъдили "друг набор от точки на участниците във финала от името на журито" на Румъния, посочи ТVR в прессъобщение, в което отбеляза, че "правилата са били променени по време на играта, без участниците да бъдат информирани предварително".

Юлияна Марчук каза, че едва в събота вечерта е бил получен имейл от ЕСРТ, след като румънският продуцент е поискал разяснения.

"Не сме получавали никакво официално съобщение за подозрения, свързани с втория полуфинал, подозрения, които са изложени в този бюлетин, получен едва късно вечерта по време на журирането. Този имейл беше получен около 30 минути след като нашият продуцент поиска подробности за това несъответствие чрез телефонно обаждане. Така разбрахме, че 12-те точки, присъдени на Молдова, са били дадени от нас на Украйна", заяви Марчук. Тя каза, че още в неделя сутринта е поискала официален отговор от ЕСРТ във връзка с тази ситуация, но все още не е получила отговор.

"Оркестър Калуш"

Снимка: АР/БТА