Тази вечер в първото родно "кулинарити" ще оближем пръсти с две авторски рецепти, поднесени от Божанка Дамянова и шеф Пламен Господинов.

Божанка Дамянова кандидатства в "Ястие на годината" със сарма от охлюви в гювече с невероятни билки и подправки. Божанка е от Търговище, омъжена от 20 години, но съвсем скоро сключва църковен брак и вдига традиционна сватба според българските обичаи. Свидетели на този незабравим момент стават близо 300 души, облечени в народни носии. Самата тя е преподавател в професионална гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии "Алеко Константинов" в Търговище и с гордост твърди, че учениците обожават часовете ѝ. Божанка и дъщеря ѝ редовно практикуват народни танци и са силно пленени от българските традиции и ритуали. Г-жа Дамянова споделя, че обича да готви по събори, а президентът Румен Радев лично я е поздравил на един от тях. Божанка смята, че една манджа първо трябва да храни очите.

Пламен Господинов кандидатства в "Ястие на годината" с модерен качамак по уникална рецепта. Той е на 34 години от Бургас и се занимава професионално с кулинария от 8 години. Пламен е привърженик на българската традиционна кухня и споделя, че най-простата храна обикновено е най-вкусна. На десет годишна възраст приготвя първото ястие в живота си - пържени кюфтета. Решил да сложи повече суров ориз, защото така щяло да има достатъчно кюфтета за всички вкъщи. В крайна сметка, след като майка му е "преработила" рецептата, кюфтетата са се получили страхотно. Пламен обича да прекарва свободното си време сред природата в компанията на домашния любимец.

Божанка и Пламен са част от одобрените кандидати, които се впускат в надпреварата. Състезанието е за любители кулинари и професионални готвачи, които имат свое предложение, достойно за приза "Ястие на годината".

Повече подробности за ястията на Божанка и Пламен, както и за самите тях, ще научите тази вечер в 21:00 по Soul&PepperTV. Коя от двете рецепти ще продължи напред ще реши нашето жури.

Ако и вие обичате да готвите, запишете се за кастинг в "Ястие на годината" ТУК.