1. Кисело мляко
 
Киселото мляко съдържа калций, калий и протеини. Редовната му консумация е полезна за храносмилането и сърдечното здраве, тъй като благоприятства увеличаването на нивата на „добрия“ HDL холестерол в кръвта. А калцият в млечния продукт помага за регулирането на кръвното налягане.
 
Киселото мляко съдържа живи млечнокисели бактерии, които имат силна антимикробна активност и потискат размножаването на вредните микроби в храната и червата. Тези бактерии стимулират перисталтиката на червата, пишат от puls.bg. Според изследване млечнокиселите бактерии помагат за намаляване количеството на канцерогенните вещества и ензимите в правото черво.

2. Яйца
 
Яйцата могат да бъдат част от здравословния хранителен режим. Пълноценните протеини, които съдържат, са важни за мускулната сила, осигуряват постоянна енергия и допринасят за ситостта ни. Затова закуска, включваща яйца, може да потисне глада и да намали общия прием на калории през деня.
 
В яйцата се съдържат редица важни за здравето витамини - D, А, B6, B12.
 
3. Киви
 
Кивито е отличен източник на витамин C - съдържанието му там е по-високо от това в портокалите. Екзотичният плод съдържа и витамин А и Е, както и антиоксиданти и фибри. Плодът е с доказани имуностимулиращи свойства.
 
Минералният състав на плода е изключително богат - калций, калий, магнезий, желязо, хлор, сяра и фосфор.
 
Кивито съдържа и лутеин, който предотвратява образуването на тромби и заболявания на очите, като макулна дегенерация. Смята се, че плодът е важен за здравето на белите кръвни клетки и помага за предпазване от чернодробни заболявания.

4. Ядки
 
Ядките съдържат ценни хранителни вещества и са важен елемент от здравословното хранене. Те са полезни в борбата с коремните мазнини и регулирането на апетита.
 
За първи път изследване откри връзка между консумацията на ядки и по-високите нива на серотонин. Хормонът намалява апетита, повишава чувството на щастие и задоволство и подобрява здравето на сърцето.
 
За да се възползваме от здравословните ползи на ядките, е необходимо да хапваме шепа сурови и небелени орехи, бадеми и лешници на ден. Счита се, че орехите и лешниците помагат за намаляване на холестерола, а бадемите за регулиране на кръвната захар.

5. Броколи
 
Броколите са полезни за храносмилането и поддържането на имунитета, тъй като съдържат витамин С, калий, калций, бета-каротин, фибри.
 
Според американски учени броколите съдържат съставки, които помагат за унищожаването на раковите клетки и могат да попречат на развитието на тумор на млечната жлеза. Специалисти от Мичиганския университет смятат, че ефектът се дължи на веществото сулфорафан.
 
Зеленчукът спомага профилактиката на сърдечни заболявания и рак на пикочния мехур, който е по-често срещан при силния пол.