"Разполагаме с гигантски брой данни за причините и превенцията на рака", казва професорът от центъра за изследване на рака Ситман във факултета по медицина на Университета във Вашингтон д-р Греъм Колдиц. "Време е да се приложи цялото това знание", добави той.. "Ние знаем, че начинът на живот и обществото играят определяща роля за причините за рака", заявява ученият и посочи пушенето, типа хранене и липсата на физическа активност като основните фактори за заболяването.

Колдиц и неговите колеги подчертават, че тютюнопушенето само по себе си е отговорно не само за рака на белите дробове, но и за една трета от всички ракови заболявания в САЩ. Всеки пети от случаите се дължи на затлъстяване, добавят те. Освен неправилният начин на живот, според учените, за рака отговорност носи и структурата на обществото. Те наблягат на средствата, които трябва да се отделят за научни изследвания върху тази болест, както и субсидии за някои хранителни продукти.

Учените подчертават, че 75% от случаите на рак на белите дробове могат да бъдат избегнати чрез спиране на цигарите. Според тях изследванията се базират върху краткосрочни цели, а не върху превенцията на болестта, която се подценява тъй като за резултатите от нея са нужни години. Най-често средства за научни изследвания в тази област се отпускат за срок от пет години или по-малко.

Учените приветстват стратегии като ваксини за някои видове рак като този на шийката на матката, предизвикан от човешки папилома вирус. Те изтъкват и някои успехи в превенцията като сравнително бързото спиране в САЩ на използването на хидрогенирани растителни мазнини или трансмазнини, които са много вредни.