Американски учени направили серия експерименти. В рамките на първия е била сервирана полезна основа (салата) и към нея са били предлагани различни добавки. Едни от добавките са увеличавали многократно калоричността на блюдото (различни сосове), а други - малко (плодове). Групата доброволци е трябвало да определи количеството на калориите в блюдата. Хората са заявили, че най-малко има в салатата с плодове. След това е бил извършен още един експеримент. В този случай обаче е била сервирана шоколадова торта. Когато тя е била поднасяна с плодове, доброволците са намалили съдържанието на калориите в нея с 16%. Оказва се, че полезните продукти, смесени с вредните, карат мозъка невярно да оценява хранителността и калоричността на блюдото.

Същото се отнася за морковения кекс. Известно е, че морковите са полезни. Когато обаче става дума за кекс, фактът, че в него има моркови, не променя количеството на калориите му. Понякога полезните продукти не е задължително да са в една чиния с вредните. Изследване на Бостънския университет е показало, че наличието на салата в менюто на ресторантите за бързо хранене е увеличавало продажбата на вредните пържени картофки. Учените съветват хората да се контролират, да се борят с неосъзнатите импулси. Важно е да се помни, че полезната салата не намалява количеството на калориите в останалите блюда.