Като пречи на дълбокия сън, кофеинът се намесва в развитието на мозъка. Юношеството е критично време за него. Проблеми в развитието му в този период могат да доведат до шизофрения, тревожност, употреба на наркотици, личностни разстройства.

За нежелания ефект са достатъчно от 300 до 400 мг кофеин дневно - четири енергийни напитки, три-четири чаши кафе или голяма бутилка кола.

Учените са се спрели на развитието на мозъка през юношеството, защото то подготвя за зрелия живот и именно тогава синапсите (връзките между клетките), които не са необходими, се унищожават. Смята се, че сънят има ключова роля в този процес. Тази оптимизация става по време на дълбокия сън. Ключови синапси се увеличават, други намаляват, това увеличава ефикасността и силата на мрежата.

Продажбата на безалкохолни напитки от много години непрекъснато се увеличава, а най-голям е процентът на нарастване при напитките с кофеин. Децата и тийнейджърите вече консумират средно със 70 процента повече кофеин, отколкото преди 30 години.