Онкоболните със спътник в живота си имат 20% повече шанс да се справят с болестта от хората, на които им се налага да се борят сами със заболяването, показва изследване, на което се позовава британският в. "Дейли мейл".

Учените от университета в американския град Кеймбридж, щата Масачузетс, внимателно проучили историята на раковите заболявания на 750 000 души – всички те имали една от 10-те най-разпространени разновидности на рака. Според тях наличието на съпруга или съпруга оказва по-благотворно влиянието върху организма от самата химиотерапия. Семейните хора откриват болестта на по-ранен стадий, още преди туморът да даде разсейки. Освен са по-готови да се подложат на операция.

Онкологът Доктор Аял Айзър, който е ръководил проучването, смята, че любовта и подкрепата са решаващ фактор за желанието на пациента да се бори за оцеляване.

Въз основа на тези данни медиците правят заключението, че онкоболните трябва да получават социална подкрепа от приятелите, децата, роднините или от специализирани обществени организации. Помагат и различни мероприятия, организирани специално за онкоболните.