Откритието на американски невролози може да допринесе за по-ранно диагностициране на заболяването. Учените са установили, че е налице дезорганизиране на мозъчни структури у деца аутисти.

"Ако получените резултати се потвърдят от други изследвания, ще може да се заключи, че става въпрос за процес преди раждането на детето. Тези резултати разкриват значението на ранната интервенция при лечение на аутизъм, който засяга едно на всеки 88 деца в САЩ. Аутизмът обикновено е смятан за смущение в развитието на мозъка, но в рамките на изследването не бе открито увреждане, което да е виновно за това", заяви д-р Томас Инсел от Американския институт по психично здраве.

"Развитието на мозъка на фетус по време на бременността включва създаване на мозъчна кора (кортекс), съставена от 6 отделни слоя неврони. Констатирахме, че на някои места в мозъчната кора има аномалии в развитието на тези слоеве у повечето деца аутисти", поясни д-р Ерик Куршен от Калифорнийския университет в Сан Диего. 

Учените анализирали поредица от 25 гена, които служат като биомаркери за някои видове мозъчни клетки, формиращи въпросните 6 слоя на мозъчната кора. Учените заключили, че биомаркерите липсват в 91 на сто от мозъците на децата аутисти, докато това се отнася за едва 9 на сто от мозъците на децата в контролната група.