От болницата увериха, че това е световна премиера. Методът вече е изпробван върху 7 пациенти, чието здравословно състояние е удовлетворително. "В рамките на този клиничен опит 55 пациенти ще се подложат на лечение", се казва в комюнике. "Седем пациенти вече бяха оперирани. Състоянието им е добро, въпреки че сърдечните им тъкани бяха сериозно засегнати. За пръв път подобни клетки се използват за възстановяване след сърдечно увреждане, причинено от остър инфаркт на миокарда."

"Става въпрос за единствен по рода си клиничен опит в света", заяви говорител на болницата.

"Клетките не са взети от самия пациент, а от сърца от донори и са складирани, преди да бъдат използвани за възстановяване на сърцето му",
поясни Франсиско Фернандес-Авила, ръководител на отделението по кардиология в болницата.

Предимството на метода се състои в това, че не е нужно да се изчакат между 4 и 8 седмици, които са необходими в случай, че се присаждат клетки от самия пациент. Освен това тези селектирани сърдечни клетки имат по-голям възстановителен потенциал. Отнети от сърдечни тъкани от донори доброволци след хирургична интервенция, тези клетки минават селекция и позволяват по-добро възстановяване на прекаралото инфаркт сърце в сравнение с произлезли от други източници клетки. Клетките от донори са щателно изследвани и единствено онези от тях, които функционират оптимално, са селектирани и след това мултиплицирани в лабораторна среда, за да се получи нужното за възстановяване на сърцето количество клетки. След това са имплантирани през коронарната артерия - процес, който е безвреден и сходен с ангиопластика.