Средностатистическият възрастен прекарва три и половина часа дневно, чувствайки се летаргичен, което се равнява на повече от 100 000 часа през целия живот, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на резултати от проучване, направено от Уан Пол във Великобритания.

Допитването, обхванало 2000 души, показва, че времето, през което хората се чувстват изморени, се равнява на 12 години от живота им, както и че те разчитат на кофеин и сладки изкушения, за да "изкарат деня", пише БТА.

Данните сочат още, че пандемията изтощава хората - 45% споделят, че се чувстват по-изморени, отколкото преди началото ѝ. Усещането е най-изразено сред младите на възраст между 18 и 24-години - 68 на сто от тях споделят, че са по-изморени от обичайното.

Най-често посочваните причини са лошият сън (55%) и затварянето (36%).

Когато се чувстват летаргични, 42% от анкетираните казват, че им е трудно да се концентрират, 29% изпитват затруднения с изпълняването на домакинските дейности, а 15% имат проблеми с комуникацията.

В резултат на това повече от 40% от участниците в допитването се притесняват дали ще имат енергията да се справят с всекидневието, когато животът се нормализира.

За да противодействат на умората, приблизително същият процент анкетирани споделят, че пият четири или повече кафета дневно, докато една трета разчитат на сладки изкушения за прилив на енергия.

Един на петима души признава, че посяга към по-нездравословните стимули, въпреки съзнанието, че може да си набави енергия от полезни продукти като ядките.

"Кафето и сладките изкушения осигуряват бърз енергиен заряд, но също така причиняват и захарен срив, който кара хората да се чувстват по-изморени отпреди. Поради тази причина е по-добре да се хапват ядки, съдържащи протеини, фибри и мазнини, и осигуряващи бавно освобождаване на енергия, която трае часове наред", казва нутриционистът Роб Хобсън.

Допитването показва още, че само един процент от хората "никога" не се чувстват изморени през деня. Други 11% казват, че "рядко" усещат умора.