Независимо дали имате дребен проблем с по-минорно настроение заради смяната на сезоните, или пък от доста време се борите с негативните емоции, храните, които консумирате са от голямо значение. Те буквално могат да променят начина, по който се чувствате. Тези 4 подправки съдържат тирозин, който е от съществено значение за производството на щастливия хормон допамин. На пръв поглед толкова просто, а с такъв изумителен ефект, нали?

Босилек

Има стотици начини да вкарате босилека в ежедневното си меню - под формата на песто, подправка на някое ястие, чай или етерично масло. Специалисти твърдят, че едноседмичното приложение на етеричното масло подобрява способността за концентрация и усещането за бодрост дори и при известна емоционална натовареност и преумора.

Босилек

Снимка: Shutterstock

Копър

Малко хора знаят, че наименованието на подправката идва от старонорвежката дума "dilla", която означава "успокоявам". Затова от древни времена копърът си е извоювал челно място като успокояващо средство, дори и при бебетата. Тези лечебни свойства на копъра се дължат на етеричните масла, които имат релаксиращ ефект.

Копър

Снимка: Shutterstock

Розмарин

Ароматът на розмарин може да окаже благоприятен ефект върху подобряването на настроението, изчистването на ума и облекчаването на стреса при хора с хронична тревожност. Разбира се, когато растението се прилага локално също може да има добър ефект, но максималният такъв се постига чрез етерично масло или водна баня с листенца розмарин.

Розмарин

Снимка: Shutterstock

Риган

Риганът, консумиран под формата на чай, оказва благотворно влияние при безсъние, обща слабост и за повишаване тонуса на организма. Смята се, че билката премахва лошото и печално настроение.

Риган

Снимка: Shutterstock

Източник: iwoman