Стресът също не бива да се пренебрегва като фактор. Вследствие на напрежението храносмилането дори при здравословен режим на хранене може да се затормози, да се допусне прекалена консумация на продукти, предразполагащи възпалителните процеси и акне, или организмът да се лиши от полезни, пише Puls.bg.

При акне хранителният режим е от съществена важност. Ако на лицето са се появили пъпки, то е необходимо да се ограничат мазните храни, особено пържените и месните като колбаси, кебапчета, кюфтета, наденици, салами, включително червеното месо и шунката.

От режима следва да отпаднат и някои млечни продукти като масло, сирене, кашкавал, сладолед, сметана.

Необходимо е да се намали до минимум използването на растително масло при приготвянето на ястията, тъй като съставките му допринасят за зараждането и поддържането на възпалителни процеси в организма. Салатите подправяйте със зехтин.

Солта, освен че предразполага към повишено кръвно налягане, задържане на течности, отоци, подпухнал вид на лицето и торбички под очите, залага и образуването на пъпки, особено когато е йодирана.

Захарта, въобще концентрираните прости въглехидрати, са враг номер едно на красивата кожа, което налага поддържането на балансиран хранителен режим и стриктно съблюдаване за количествата погълнати сладки и тестени изкушения, в това число шоколад, сладкиши, бисквити, готови десерти, шейкове и безалкохолни напитки.