Върху желанието да се храниш може да повлияе изборът на музика и осветление и това да доведе до по-голямо удовлетворение и намален прием на калории, заяви ръководителят на американско изследване Брайън Уонсинк от Корнелския университет.

Уонсинк и съавторът на изследването Корт ван Итерсум от Технологичния институт на Джорджия установили, че приглушената светлина и приятната музика в ресторантите за бърза закуска не променят онова, което хората си поръчват за ядене, но ги кара да ядат с 18% по-малко, поглъщайки 775, вместо 949 калории.

Участниците в изследването освен това уверили, че така храненето е по-приятно. Получените резултати оборват схващането, че хората, които похапват в релаксираща атмосфера с приглушена светлина и ненатрапчива музика, поръчват повече храна и ядат повече, посочват от БТА. Резултатите показват, че по-релаксиращата атмосфера увеличава удовлетворението и намалява консумацията, поясни Уонсинк. Това е важно за ресторантите за бърза закуска, които често са обвинявани, че допринасят за затлъстяването. Малки промени, свързани с намаляване на силната светлина и звукоотразяващите повърхности, могат да са от полза в борбата с преяждането и да увеличат удовлетворението на клиентите. Резултатите от изследването са публикувани в Psychological Reports.