Досега се считаше, че дамите с ябълковиден силует, тоест с дебел корем, са изложени на по-голям риск от инфаркт и диабет. За разлика от жените с крушовидни форми, които имат сравнително плосък стомах, но са наддали в областта на бедрата и таза. Но това се оказа мит.

Натрупаната от "крушовидните" пациентки мазнина секретира ненормални нива на два протеина, които водят до възпаления и до инсулинова резистентност - ранни рискови фактори за развитие на диабет тип 2 и на болести на сърцето. Ръководителят на изследването д-р Ишварлал Джиалал заяви, че дълго време се е считало, че коремните тлъстини са много по-опасни. А тези натрупани в бедрата и тазовата област, предпазват от диабет, инфаркт и от метаболитния синдром. Но проучването на екипа доказало, че това е мит, пишат от БТА. Мазнините в седалищната област в никакъв случай не са "безобидни".

От тестовете станало видно, че високите нива на протеини в "крушовидните силуети" могат да бъдат ранни индикатори за риск от развитие на метаболитен синдром. Тлъстините в тази и седалищната област активират нивата на протеина химерин при хората с ранен метаболитен синдром. А това е свързано с високото кръвно налягане и ниските нива на "добрия холестерол".