Една трета от жените, които изпитват симптоми на менопауза, казват, че ги крият, когато са на работа и много от тях смятат, че все още не се възприема за нормално да се говори по темата, съобщи британският в. "Гардиън", като цитира резултати от проучване.

Повече от пет хиляди жени във Великобритания, Германия, Испания, Италия и Република Южна Африка са били интервюирани за преживяванията си в периода на менопауза на работното място в изследване на комуникационния доставчик "Водафон", пише БТА.

Във всички страни с изключение на Италия около една трета от анкетираните казват, че крият симптомите си, докато в Испания повече от половината съобщават, че са усетили темата като срамна на работното място.

Южноафриканките се чувстват по-свободни да обсъждат темата с колеги, като 37 на сто казват, че са смятали, че няма да се възприема за нормално да се говори по нея. В Италия пък най-рядко се налага да крият симптомите - 28 на сто.

Изследването установи, че жените, изпитвали симптоми преди да навършат 45 години, най-често споделят, че се смущават да търсят подкрепа на работното място. 63 на сто от британките под 44 г. казват, че са се срамували да поискат помощ, докато средната стойност при всички възрасти е 43 на сто. Подобни са и показателите в останалите четири страни, обхванати от проучването.