Женските гърди, които германският концерн "Адидас" показва в своята нова рекламна кампания за спортни сутиени, са съвсем нормални. Защо изобщо го казваме ли? Защото и в днешните времена, когато все повече се залага на различността, идеал за рекламните кампании си остава силиконовото съвършенство. В своя акаунт в Инстаграм "Адидас" показва само горната част на телата на 24 жени: с различен цвят на кожата, с различна големина и форма на гърдите, без силикон, предаде DW. 

Как реагират потребителите?

Много потребителки в Туитър реагират положително: "Харесвам тази кампания и се радвам, че има сутиен, който стои добре и е удобен". Така прагматично гледат на нещата и други дами: "Наистина ли всички жени са шокирани от това? Аз не. Трудно ми е да си намеря удобен спортен сутиен. Щом те ми предлагат такъв, ще си купя".

Концернът "Адидас" е известен по цял свят с маратонките, които произвежда. Междувременно е сред най-видимите германски марки в Туитър, а откакто на 9 февруари стартира кампанията за новите спортни сутиени, коментарите в социалните мрежи не секват. "Разбирам го, но граничи с порнография. Снимки на жени със сутиени вероятно щяха да са по-уместни", пише един потребител.

На друго мнение е тази юзърка: "Много от реакциите на рекламата на "Адидас" са странни. Ако гърдите бъдат показани по несексуален начин, хората направо превъртат. Питам се защо. Пораснете и продължете да се развивате". Този потребител пък проявява чувство за хумор: "Объркан съм. Да не би тези сутиени, които продавате, да са невидими?".

Има и рекламен филм, в който моделите носят сутиени. В него участва и популярната британска манекенка Ели Голдстейн, която е със синдром на Даун. Това не ѝ пречи да е звезда на модните подиуми и да рекламира популярни марки като "Гучи".

Междувременно рекламите все по-често се противопоставят на наложените идеали за красота, които често са нереалистични или имат дискриминиращ характер. Примери могат да се открият в кампании на "Dove" или "Nikе". "Dove" лансира кампания с 32 жени между 11 и 71 години от 15 различни държави, а "Nike" пусна на пазара специални бански костюми, предназначени за мюсюлманки.

Платформи като Инстаграм имат ясни регламенти какво е позволено и какво не. В повечето случаи, с изключение на произведенията на изкуството, голотата е нежелана. Женски гърди могат да бъдат показвани само в определен контекст - например при кърмене или раждане.

Ефектът е налице

"Адидас" вече е свалил от акаунта си в Туитър голямата снимка, която се разпространява и като плакат. Сега там на публиката се показва видео с жени, носещи спортни сутиени. Някои допускат, че намеренията са били точно такива - да се постигне бърз рекламен ефект, преди да е наложена цензура или да се излее лавина от недоволство. Резултатът е налице: в Инстаграм снимката събра само за ден 70 000 харесвания.

Материалът е публикуван в DW