Малък екип изследователи от университета на Мичиган в САЩ установи, че не е възможно да се определи заболяването на човек само от кашлицата му, съобщи "MedicalExpress".

Резултатите от изследването са публикувани в списанието на британското Кралско научно дружество.

Изследвания досега са установили, че хората могат да разпознаят някои заболявания от външни белези. Например зачервеният нос, от който постоянно се отделя секрет, зачервените очи и отпадналостта са симптоми за настинка. Треската, изпотяването и изтощението са знак, че човек вероятно е болен от грип.

Способността да се ориентират по тези симптоми позволява на хората да избягват болните, за да се не разболеят самите те. Какво е обаче положението с кашлицата?

Силната, дълга, влажна кашлица с храчки обикновено се възприема като симптом за заболяване за разлика от бързото и "чисто", отривисто изкашляне. Така че когато чуят нечия кашлица, хората бързо преценяват за себе си болен ли е човек или не, и всичко това само въз основа на звука от кашлицата. Това се прилага често особено сега, по време на пандемията от Covid-19.

Проучването обаче показва, че тази преценка може да бъде и погрешна. Учените са изследвали доброволци, за да разберат дали те наистина правят разлика между кашлицата за прочистване на гърлото и кашлицата като симптом на заболяване.

Авторите са подбрали множество записи в YouTube на хора, които кашлят и са ги показали на 200 доброволци, които ги гледали поотделно, предава БТА. Всеки от участниците трябвало да определи дали кашлицата на всеки от клиповете е предизвикана от заболяване или е просто прокашляне за прочистване на гърлото.

Оказало се, че анкетираните са познали причината за кашлицата в едва половината от случаите.